Niets is voor eeuwig

Ik duw het stalen hekwerk van de poort open en betreed een smal grindpad. Door de bladeren van een hoge eikenboom vallen links en rechts zonnestralen op grijskleurige graven. Ik kijk naar een steen in de vorm van een kruis en lees de ingegraveerde tekst: ‘Hier rust onze echtgenoot en vader Jan’ Een rilling loopt over mijn rug. Waarom is het toch zo vreemd om hier te zijn?

In de grond onder mijn schoenen rusten tientallen, misschien wel honderden mensen. Er was een tijd dat zij nog leefden, werden bevangen door ambitie, verlangens en wilde dromen. Ik denk aan hoe ze ooit in de duinen hebben gezeten, fluisterend tegen hun geliefde: ‘Kijk nou eens naar al dat klotsende water. Wat zijn we toch eigenlijk nietig he?’ 

Nu zijn al die mensen er niet meer. Vergaan tot botten en sterrenstof. Vergaat tot iets dat minder doet herinneren aan een leven samen, dan dat de foto in de huiskamer doet.
Het is voor mij het alledaagse, het gewone en het onverwachte dat juist doet herinneren. Een leuk meisje in de kroeg, met kuiltjes in haar wangen, die in een flits lacht zoals mijn ex-vriendin dat deed. Of de bijtende geur van chloor en hoe ik tijdens een kinderfeestje, slechts gehuld in een natte zwembroek, patat uit een plastic bakje at.

Bladeren dansen op de wind. In de verte hoor ik het rinkelende geluid van een bel, gevolgd door levenslustige kinderen, hollend over een schoolplein. Zij worden opgehaald door hun ouders. Morgen is er weer een dag. Ondertussen loop ik over het grindpad terug naar de poort. Onder mij rusten de doden. Hij en zij. Samen in één graf. Zij zijn er niet. Ik ben er wel. Dat is precies wat er vreemd is aan een begraafplaats.


 

Over de auteur:
Leon (1986) was ooit werkzaam in de uitvaartbranche. Het is dan ook niet vreemd dat thema’s als leven, dood, geluk en verdriet vaak voorkomen in zijn werk als schrijver en fotograaf.


Sorry, the comment form is closed at this time.